Přípravy kávy

Po světě je mnoho technik přípravy kávy různí se podle podmínek a tradic regionů. Vycházejí ze způsobu pěstování pražení a dostupných technologických vymožeností, ohled berou i na národní chutě. V následujícíh článcích o jednotlivých alternativách přípravy najdete stručnější popis, protože rozmanitost postupů je opravdu velká, opomeňme tedy prosím niance a soustřeďme se na to hlavní, připravit si opravdu světovou kávu.

  • Chemex

    Chemex

    Ačkoli název vypadá poněkud zlověstně, jde vlastně o nejjednodušší přípravu filtrované kávy. Nádoba vznikla z laboratorní baňky (proto i prapodivný název), nahoře je otevřená, pokračuje zúžením a končí tvarem klasické konvice. Do horní kuželovité části se vloží filtr se zrnem a postupně se krouživými pohyby, tak aby zrno bylo rovnoměrně spařeno, přidává voda. První spaření probíhá menší dávkou vody a směs se nechá třicet sekund ladem. Druhý zálev probíhá s větším objemem vody a celková extrakce by neměla přesáhnout třech minut. Nápoj skončí v dolní části zařízení a nám už stačí jen vyndat filtr a můžeme podávat.

  • Moka

    Moka konvička

    Též moka express, caffettiera, bialetka (po vynálezci jménem Alfonso Bialetty). Konvička je originálně vyráběna z hliníku, kvůli rychlému vedení tepla, funguje na principu tlaku páry, která se tvoří ve spodním z celkem třech dílů konvičky. Do druhého dílu, mističky se sítkem a trubičkou sloužící k převodu vody, patří pomletá zrna. Třetí součástka je sběrným místem hotového nápoje.  Hrubost mletí se doporučuje spíše střední až hrubější, množství se odhaduje na dvě kopečkovité lžičky, opět však záleží na požadovaném výsledku. Vodu můžeme použít studenou, zrna se rychle zahřejí, a nakonec káva bude mít jemně připálenou, praženou chuť, nebo můžeme použít vodu již předehřátou a tím omezit změnu chuti. Způsob se z Itálie rychle rozšířil, dobře extrahuje aromatické složky kávy, ta díky tomu má plnější chutě a rozmanité zážitky.

  • Aeropress

    Aeropress

    Velká injekční stříkačka, to, nebo něco v podobném duchu, vyvstává na mysli při pohledu na toto zařízení. Skládá se z dvou polykarbonátových trubek, jedna s cylindrovým zakončením a kruhový papírový filtr. Jelikož je spousta způsobů, jak si s aeropressem můžeme doslova hrát, vymýšlet a ovlivňovat, bude zde jen něco málo. Hrubší mletí, vody akorát libovolně dlouhé předlouhování v cylindru, to je jeden způsob, zvaný obrácený. Při klasickém způsobu filtr postavíme, nasypeme zrno a přidáváme vodu. Během chvilky nám vyleze káva s hutným a krásně aromatizovaným zážitkem.

  • V60

    Hario V60

    Klasický případ přísloví, v jednoduchosti je síla. Horní část porcelánový (skleněný) filtr plníme středně pomletým zrnkem (60g/l). Propaříme vodou (92-96 °C) a dále doléváme krouživými pohyby. Ve spodní nádobě, konvičce, máme nápoj mnoha příjemných vzdušných lehkých chutí na delší posezení.

  • French press

    French press

    Další zajímavá a velice jednoduchá metoda. Na krystalky pomleté zrno (60g/l) se umístí do nahřátého skleněného válce zalije se vodou (92-96 °C) krouživými pohyby, kvůli promíchání. 2-3 minuty necháme louhovat a poté kovovým pístem se sítkem stlačím zrno ke dnu válce. Vlastně probíhá druhá extrakce, tlakem. Kávu přelijeme a tím ukončíme i první extrakci louhováním. Takto připravený nápoj je silnější chuti i aroma. Pro nenáročnou přípravu a pro opravdu plný kávový zážitek je French press velmi oblíbený.