Alternativní metody přípravy kávy

  • Chemex

    Chemex

    Ačkoli název vypadá poněkud zlověstně, jde vlastně o nejjednodušší přípravu filtrované kávy.

    Poměr kávy:     6 g kávy na 100 g vody
    Hrubost mletí:  hrubší cukr krupice
    Teplota vody:   91-94 st. C
    Předpaření:      30 sekund
    Doba přípravy: do 4 minut
    Filtr:                  papírový do chemexu

    Náš tip na přípravu:

    1. Vložíme papírový filtr třemi vrstvami směrem ke žlábku a propláchneme horkou vodou. Vodu poté vylijeme.
    2. Nasypeme 18 g namleté kávy, zalijeme nejprve malým množstvím vody (cca 30 g), promícháme a čekáme 30 sekund.
    3. Poté lijeme pomalými krouživými pohyby 300 g vody po dobu 120 sekund. Celý proces filtrování by měl být hotový do 4 minut.

  • Moka

    Moka konvička

    Též moka express, caffettiera, bialetka (po vynálezci jménem Alfonso Bialetty).

    Poměr kávy:     7 g kávy na 100 g vody
    Hrubost mletí:  cukr moučka nebo krupice

     

    Pro kávu spíše podobnou espressu zvolte jemné mletí, pro kávu více podobnou filtrované hrubší mletí.

     

    Náš tip na přípravu:

    1. Do spodní části moka konvičky nalijeme horkou vodu po píst.
    2. Sítko naplníme mletou kávou až po okraj. Neupěchováváme!
    3. Nasadíme horní nádobku a zašroubujeme.
    4. Položíme na zdroj tepla a necháme vařit.
    5. S prvním „zabubláním/zachrochtáním“ moku sundáme ze zdroje tepla a počkáme a ž se horní nádobka naplní kávou.

  • Aeropres

    Aeropress

    Vypadá jako velká injekční stříkačka a můžeme si s ním doslova hrát, vymýšlet a ovlivňovat výslednou chuť.

    Poměr kávy:     7,5 g kávy na 100 g vody
    Hrubost mletí:  cukr krupice
    Teplota vody:   91-94 st. C
    Předpaření:      30 sekund
    Doba přípravy: cca 90 sekund
    Filtr:                  papírový do aeropressu

    Náš tip na přípravu:

    1. Umístěte aeropress vzhůru nohama.
    2. Do sítka vložte papírový filtr a propláchněte ho horkou vodou.
    3. 18 g namleté kávy nasypte do aeropressu.
    4. Zapněte časovač a začněte zalévat vodou o teplotě 91-94 stupňů. Nejprve spařte jen trochou vody (cca 30 g), promíchejte, počkejte 30 sekund a dolijte po okraj.
    5. Až se celkový čas přehoupne přes 60 sekund, nasaďte sítko, otočte celý aeropress na hrnek a můžete začít stlačovat, dokud neuslyšíte „pfff“ ( nestlačujte do úplného konce, crema v tomto případě není chuťově zajímavá). Celý proces filtrování by neměl překročit 90 sekund.

     

    Naším tipem je příprava aeropressu vzhůru nohama, ale existuje i způsob, kdy se aeropress neobrací a rovnou se přikládá na hrnek.

  • V60

    Hario V60

    Klasický případ přísloví, v jednoduchosti je síla.

    Poměr kávy:     6 g kávy na 100 g vody
    Hrubost mletí:  cukr krupice
    Teplota vody:   91-94 st. C
    Předpaření:      30 sekund
    Doba přípravy: do 3 minut
    Filtr:                  papírový V60 dle velikosti dripperu

     

    Náš tip na přípravu (pro dripper velikosti 02):

    1. Vložíme do dripperu papírový filtr a propláchneme horkou vodou. Vodu poté vylijeme.
    2. Nasypeme 18 g namleté kávy nasypeme do dripperu.
    3. Zapneme časovač a začneme zalévat vodou o teplotě 91-94 stupňů. Nejprve spaříme jen trochou vody a počkáme 30 sekund.
    4. Zaléváme pomalu krouživým pohybem po dobu 90 sekund, lehce cca 1 cm od stěny, až do 300 g vody. Celý proces filtrování by měl být hotový do 3 minut.

    V ideálním případě se Vám káva v dripperu srovná do rovné plochy tzv. „postýlka“.

  • French press

    French press

    Pro nenáročnou přípravu a opravdu plný kávový zážitek je French press velmi oblíbený.

     

    Poměr kávy:     6 g kávy na 100 g vody
    Hrubost mletí:  mořská sůl
    Teplota vody:   91-94 st. C
    Předpaření:      30 sekund
    Doba přípravy: 4-5 minut

     

    Náš tip na přípravu:

    1. Nasypeme namletou kávu do french pressu a zalijeme vodou o teplotě 91-94 stupňů. Necháme louhovat 4-5 minut.
    2. Poté nasadíme víčko a plynule stačíme.
    3. Výsledný nápoj přelijeme. Nikdy nenecháváme kávu ve french pressu, může zhořknout.